У березні виповнюється 3 роки, як Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» розпочав підтримку Уряду України у втіленні реформу децентралізації, щоб люди на місцях могли отримати якісні послуги і реалізувати себе.


103 партнерські громади в 11 областях України - такою нині є географія невпинної підтримки Проєкту, який тісно співпрацює з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Верховною Радою України та іншими органами влади, міжнародними проєктами та громадськими організаціями.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» має три масштабні напрямки допомоги - робота над ефективними законодавством; розвиток спроможності територіальних громад через навчання, консультації, закупівлю необхідного обладнання; максимальне залучення жителів до важливих процесів і рішень у громаді. Проєкт суттєво адаптував свою підтримку під час повномасштабного вторгнення.

Кілька найважливіших цифр:

32 закони, 64 законодавчі довідки та 140 місцевих актів, розроблених за участі і підтримки Проєкту. Серед найважливіших:

  • Закон «Про засади адміністративно-територіального устрою України», який визначає процедуру утворення, ліквідації та зміни меж населених пунктів, найменування, перейменування, віднесення до категорій тощо; 
  • Законопроєкт про транскордонне співробітництво, який відкриває можливості для отримання міжнародної допомоги, зокрема для післявоєнної відбудови та реконструкції України.
  • 25,5 тисяч місцевих лідерів і посадовців підвищили свою кваліфікацію під час навчальних програм з найважливіших питань місцевого самоврядування: проєктний менеджмент, оптимізація бюджету, місцевий економічний розвиток, управління активами та землею тощо. 
  • 51 тисяча товарів (серед яких потужне обладнання: екскаватори-навантажувачі, генератори, ІТ-обладнання, комплекти пожежної форми, пожежне та рятувальне обладнання, утеплені намети, кухонне обладнання та меблі для їдалень), які допомагають громадам надавати якісні послуги, давати раду з надзвичайними ситуаціями та розміщувати ВПО.
  • Понад 60 громад впровадили інструменти залучення громадян та молоді: створили активні  молодіжні групи, навчені проєктному менеджменту; створили та зміцнили молодіжні ради;  впровадили програми стажування молоді в органах місцевого самоврядування. П’ять громад Закарпаття навіть виділили додаткове фінансування на програми підтримки молоді, щоб розширити її можливості і долучити до рішень у громаді.
  • За кожною цифрою криються історії конкретних людей, чиє життя часом кардинально змінилося. Хтось зміг почати кар’єру у самоврядуванні, хтось — першим прийти на допомогу громаді після ракетного удару, хтось — продовжувати вчити дітей онлайн, врятувавшись від окупації. Якісь громади змогли прихистити тисячі переселенців, інші — безперебійно надавати послуги попри знищення енергооб’єктів, а хтось  — впевнено рухатися в майбутнє, піднімаючись з руїн війни.

 «Наші спільні зусилля дали відчутні результати, які позитивно вплинули на життя багатьох людей. Дивлячись у майбутнє, я сповнений оптимізму та хвилювання. З такою талановитою і відданою командою та надійними партнерами я впевнений, що ми продовжимо досягати ще більших успіхів і піднімемося на нові вершини. Тому ми будемо розвивати імпульс останніх трьох років і разом рухатися до ще більших висот!», — підсумовує Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжує щоденно працювати над тим, щоб життя українських громад стало кращим і вони могли досягати найамбітніших цілей.

Фото без опису