15 лютого в Україні відповідно до Указу Президента України від 11 лютого 2004 року № 180/2004 –  День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річницю виведення радянських військ з Республіки Афганістан. Саме цього дня 34 роки тому відбулося остаточне виведення військ з території Республіки Афганістан.  З 1979 року до 1989  рік тривала війна в Афганістані, яка була  однією з трагічних сторінок нашої історії,  не забудеться ніколи, не зітреться з пам’яті тих, хто пройшов той пекельний шлях. Сьогодні, розуміючи  справжню ціну війни і миру, усвідомлюючи  свою відповідальність за майбутнє та  долю прийдешніх поколінь,  важливо    пам’ятати кожного учасника бойових дій. Вони завжди були і залишаються прикладом мужності й відваги, патріотизму і відданості військовій присязі.  Під  час повномасштабної війни, розв’язаної жорстоким російським агресором, всі, згуртувавшись навколо єдиної спільної мети,  працюємо  кожен на своєму фронті, підтримуючи наші  мужні та незламні ЗСУ. Серед них є і воїни-афганці, які нині використовують свій бойовий досвід  для збройного захисту України  від московських загарбників  або  ж активно допомагають в обороні держави в інший спосіб.

З понад 3-х тисяч українців, що пройшли шалене пекло афганських подій, майже 200 отримали поранення в боях, 116 - повернулися інвалідами, 168 більше ніколи не переступлять поріг рідної домівки, троє з них уродженці нашої громади: Здоровенко Іван Григорович  (с.Дідівці), Немченко Віктор Вікторович (с.Білорічиця) та Шевченко Віктор Миколайович (с.Смош).

            У старостинських округах Сухополов’янської  громади   проживає  49 учасників бойових дій в Афганістані. З нагоди 34-ї річниці виводу військ з Афганістану та  вшанування учасників бойових дій на території інших держав відповідно до Програми соціального захисту та соціального забезпечення окремих категорій громадян Сухополов’янської сільської ради на 2022 – 2027 роки  виділені кошти на матеріальну допомогу  учасникам бойових дій на загальну суму 49 тисяч гривень.

         Ушановуючи пам’ять учасників бойових дій в Афганістані Cухополов’янський сільський голова Денис Росовський, керуючий справами виконавчого комітету  сільської ради Валентина Харченко та староста Дідовецького старостинського округу Ірина Шуляк поклали квіти до пам’ятника  воїнам-афганцям в с.Манжосівка. У с.Білорічиця  старостою Білорічицького старостинського округу Валерієм Коваленком організована за участі працівників  старостату, Білорічицького будинку культури, сільської бібліотеки-філіалу зустріч з ветеранами –  воїнами-афганцями. Були також покладені квіти до меморіальної дошки загиблого воїна-афганця Немченка Віктора Вікторовича, розміщеної на фасаді Білорічицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів,  та до могил  воїнів-афганців на місцевому кладовищі. Усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

До  річниці виведення військового контингенту з Афганістану для здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти громади були проведені відповідні тематичні заходи: захід-реквієм  «Афганістан болить в душі моїй», флеш-моб «Намалюй прапор держави світу, де Миротворцем був Вкраїнський воїн»,   інформаційні години, під час яких здобувачі освіти  декламували тематичні присвяти, згадували  трагічні події, переглядаючи  відеофрагменти з документальними «афганськими» кадрами, а також виконували Державний Гімн України  та патріотичні пісні «Не хочу війни», «Ми молоді!».   Хвилиною мовчання вшанували пам`ять всіх загиблих українських воїнів кінця ХХ — початку ХХІ століть. Головними  ментальними меседжами заходів були:  завжди пам’ятати всіх загиблих Українських воїнів, шанувати Героїв та беззаперечно  вірити в нашу Перемогу!

Працівниками  КЗ «Публічна бібліотека» сільської ради та сільських бібліотек-філіалів підготовлені  тематичні книжкові викладки «Низький уклін Вам, Герої Афганістану!», «Серця, опалені війною», «Час і досі не загоїв рани». Про шляхи мужності українських військових, що несли службу в «гарячих точках», серед яких і наші земляки, йдеться в матеріалах виставки-розповіді «ЧУЖА ВІЙНА: історія та пам’ять», яка експонується у   КЗ «Публічна бібліотека».

Шановні учасники бойових дій, дякуємо Вам за мужність і героїзм, приклад людської відданості та високу громадянську відповідальність. Бажаємо усім, хто пройшов нелегкий бойовий шлях, міцного здоров’я,  щастя й миру, добробуту в родинах. Віримо у нашу Перемогу! Тримаймося  разом! Все буде Україна!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису