УКРАЇНА СКАЗАЛА ПЛАСТИКОВИМ ПАКЕТАМ НІ

УКРАЇНА СКАЗАЛА ПЛАСТИКОВИМ ПАКЕТАМ НІ

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт № 2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Це означає, що у магазинах та супермаркетах більше не будуть пропонувати найбільш шкідливі для довкілля і здоров'я людини пластикові пакети. Зокрема, під заборону підпадають:надлегкі пластикові пакети; легкі пластикові пакети товщиною до 50 мкм; оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети. Насправді, такі вироби є бомбою уповільненої дії. Адже їх виготовляють з використанням оксо-домішок. Такі домішки допомагають розпадатися пакету на мікропластик, який з легкістю потрапляє в довкілля та воду та несе велику загрозу для здоров’я людини.  Як виняток, залишиться в обігу лише первинна упаковка для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Це надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225х345х450 мм.. Всі обмеження вводитимуться в дію поступово. У об’єктів роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг буде час щоб адаптуватися до змін. Зокрема: 9 місяців з дня прийняття законопроекту для відмови від розповсюдження пластикових пакетів товщиною стінки до 50 мкм (тонких); до 1 січня 2022 року для припинення розповсюдження оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів; до 2023 року обмеження не поширюватимуться на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби і м’яса, продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду.  За цей час магазини, супермаркети, ресторани, кафе та аптеки мають повністю перейти на більш безпечні для довкілля та здоров’я людей альтернативи: пакети та торбинки багаторазового використання; паперові пакети; біорозкладні пакети. Підприємства мають утилізувати всі пакети, які підпали під заборону, але залишилися в обігу. На тих, хто продовжить розповсюджувати пакети, чекає штраф – від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення доведеться заплатити від 3400-8500 грн. Для чого Україна встановлює такі обмеження? За словами Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, таке рішення було прийнято, щоб запобігти негативному впливу пластику на довкілля та здоров’я людей. Менше 1% поліетиленових пакетів переробляється, решта потрапляє на сміттєзвалища, забруднює ґрунти, ліси, річки та моря. Ця проблема вже набула світового масштабу. 33 країни повністю заборонили використання та обіг деяких поліетиленових пакетів. 53 країни ввели часткову заборону або податок на поліетиленові пакети. Нарешті і Україна долучилася до вирішення цієї проблеми та сказала пластиковим пакетам – НІ. До речі, соціально відповідальний бізнес, не чекаючи законодавчих обмежень, вже почав готуватися до змін. У багатьох великих торговельних мережах вже сьогодні покупцям пропонують альтернативи пластиковим пакетам - багаторазові торбинки та біопакети. За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

Привітання до Дня захисту дітей!

Привітання до Дня захисту дітей!

1 червня в День захисту дітей сільський голова Денис Росовський відвідав вихованців КНП «Прилуцький обласний будинок дитини «Надія», привітав дітлахів із святом та вручив керівництву установи два пилесмоки, благодійна допомога на придбання яких надана СП «Каштан Петролеум ЛТД». Діти залюбки виступали перед гостями із художніми номерами та щиро дякували за подарунки.

Заходи до Дня захисту дітей!

Заходи до Дня захисту дітей!

До міжнародного Дня захисту дітей для 1164 учнів та вихованців закладів освіти територіальної громади проведені заходи, а саме: фізкультурну розвагу «Здрастуй, літо», свято «Щаслива мить дитинства», музично-спортивне свято «Хай буде дитинство щасливим моє і усіх дітей світу», квест-гру «У пошуках скарбу», пізнавально-виховну годину «Ми всі з дитинства золотого…», святково-розважальні програми, конкурси, розваги для дітей «Сяйте усмішки, сонцем зігріті! Миру і щастя всім дітям на світі!», конкурс малюнків на асфальті «Ми діти України» для учнів 1-4 класів», спортивно - розважальне заняття «Хай щастю дитини не буде кінця» для учнів 3-4 класів. 47 дітей з 9 багатодітних родин, 20 дітей з сімей, які потребують особливої уваги та підтримки Сухополов’янської сільської ради отримали поздоровлення та солодкі подарунки від сільського голови Дениса Росовського, за підтримки та надання благодійної допомоги керівництва ТОВ «Прилуцький хлібодар» та ТОВ «Прилуцький хлібозавод».  Діти – наше майбутнє.

Міжнародний день захисту дітей!

Міжнародний день захисту дітей!

Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та надії. Цей день – не тільки голосні та веселі свята для малечі, а й нагадування суспільству про необхідність поважати права дитини, що є необхідною умовою для формування справедливого, гуманного соціуму, добробуту в ньому. 1 червня працівники Центру соціальних служб громади та староста Дідовецького старостинського округу Ірина Шуляк завітали зі святковим візитом до дітей Дідовецької ЗОШ І-ІІІ ст. На святі за участі аніматорів відбувалися конкурси та розважальні ігри, діти насміялися і нарозважалися. Жоден учасник не залишився без солодощів та приємних вражень. Свято відбулося за підтримки приватних підприємців: Резніченко О.І., Івахненко О.М., Забіяка І.В., Нестеренко С.В.

До уваги пасічників Дідовецького старостинського округу!!!!!!!

До уваги пасічників Дідовецького старостинського округу!!!!!!!

Відповідно до повідомлення працівників ТОВ "Курс-Агро" 02 червня 2021 року з 18.00 до 10.00 годин ранку відбудеться обробіток кукурудзи даними пестицидами: Ніка (малотоксичний), Пріма або Декогерб (малотоксичний), Ескорт ПАР (малотоксичний), Бор (малотоксичний), Авангард цинк - добриво (малотоксичний), Кораген (малотоксичний, толерантний до бджіл). З метою охорони бджіл від можливого отруєння, просимо Вас на час обробітку ізолювати бджіл у вуликах.

З Днем захисту дітей!

З Днем захисту дітей!

Дуже хочеться, щоб діти в усьому світі, щохвилини, щодня були радісними та щасливими. Адже дитинство – це пора сподівань та здійснення мрій. Дорогі дітки! Ви в нас – найкращі, найчарівніші, найбільш креативні та талановиті. А для дорослих немає більшого щастя, ніж відчувати любов, що йде від маленьких сердець, маленьких душ. Дивлячись у Ваші очі, бажаємо Вам від душі насамперед міцного здоров’я, добра, радості, щасливого дитинства, розуміння з боку батьків та щоденних сяючих посмішок!

До уваги пасічників Замостянського старостинського округу!!!!!!!

До уваги пасічників Замостянського старостинського округу!!!!!!!

Відповідно до повідомлення працівників ТОВ "Прилуцький хлібодар" 1 червня 2021 року з 4.00 до 7.00 годин ранку біля с. Маціївка (в районі кар'єру) відбудеться обробіток ячменю даними пестицидами: Енжіо 2 клас (помірнотоксичний), Елатус 3 клас (малотоксичний), ПІК 3 клас (малотоксичний). З метою охорони бджіл від можливого отруєння, просимо Вас на період обробітку ізолювати бджіл у вуликах.

Зустріч із жителями Валківського старостинського округу!

Зустріч із жителями Валківського старостинського округу!

Сьогодні сільський голова Денис Росовський спільно з секретарем ради Ольгою Євтушенко та директором КП "Арт-С" Ігорем Поправкою зустрілися із жителями сіл Валки та Боршна для обговорення питань посилення мобільного зв'язку та запровадження вивезення сміття на території Валківського старостинського округу. Крім цього, жителями громади піднімалися питання автобусного перевезення, порядку оформлення субсидій, забезпечення водопостачання, встановлення дитячого майданчика, порушення законодавства при застосуванні пестицидів, тощо. Дякуємо місцевим мешканцям, що прийшли на зустріч.