ЛІСОВІ СОРОЧИНЦІ

Красиве, затишне село Лісові Сорочинці розташувалось серед густих лісів. Назва села походить від першого поселенця Василя Сороча, який в 1629 році одержав земельний наділ від Густинського монастиря. Уже тоді в Л. Сорочинцях було 11 дворів. Це здебільшого були родичі Василя Сороча. Після Люблінської унії 1569 р. Прилуки і навколишні села в т. ч. Л. Сорочинці захопила шляхетська Польща. У 1590 р. поляки подарували Л. Сорочинці князям Вишневецьким. Але невдовзі жителі Л. Сорочинців розправилися з феодалами, зруйнувавши садибу Вишневецького і Густинського монастиря. У 1648 р, козаки з створеного Прилуцького полку, в який входили і жителі Л.Сорочинців, хоробро бились в складі військ Богдана Хмельницького. Як відомо, після закінчення визвольної війни почалась роздача землі по рангу військової старшини.

СТРІЛЬНИКИ

В кожного з нас - свої спогади. Вони  можуть бути добрими, чіткими, яскравими і майже… забутими. А бувають спогади такі, які ніколи не зітруться з пам’яті, які дійдуть до  куточка  душі і назавжди оселяться в  серці. Минає день за днем, тиждень за тижнем, рік за роком. Минулого вже не повернеш, але інколи так хочеться, щоб знову все повторилось. Часто людина, маючи вже дітей, онуків, хоче повернутися в своє безтурботне дитинство, згадати пахощі трав на лузі, поганяти за метеликами, залізти на височезне дерево…

КОЛІСНИКИ

Чим ближче до  Колісників, тим більше милуєшся красою чудового краєвиду. Село немовби заховалося серед беріз і сосен. На початку села, в долині -  невеликий ставочок, на берегах якого поважно розгулює сільська птиця.

ЗАРУДКА

Де б ти не бував, скільки б не побачив незвіданих обширів, стоптав несходжених доріг, не маєш більшого щастя, ніж повернутися додому, на малу свою батьківщину. І немає різниці звідки ти родом:  з великого міста, села чи маленького хутірця, загубленого серед широких прилуцьких полів.

ЗНАМ'ЯНКА

Будь благословенна, отча земле! Ти подарувала нам життя і  долю, розум і світле почуття дружби.

МАЦІЇВКА

Красиве українське село Маціївка. Зелені болота, луки, яри – все тут є. Затишні лісосмуги дарують спокій і бадьорість людині, яка стомилася. А назву свою село взяло від прізвища першого поселенця Мацака, який поселився тут ще за монголо-татар. Перша писемна згадка про Маціївку з’явилася 1619 року. Крім того що воно красиве, родовід його сягає в глибину століть. З фольклорних джерел відомо:  першими поселенцями були козаки та селяни. Вільними були тільки 10 козацьких сімей. Селяни працювали на Густинський монастир.

КАПУСТЕНЦІ

Капустенці – давнє козацьке поселення, розташоване поблизу с. Замістя, в шести кілометрах від Прилук. Хутір  заснований при князях Вишневецьких прилуцькими козаками Капустами. Вперше згадується 1797р. Виникли Капустенці при полковому устрої. У 1797 році налічувалось у хуторі 33 душі чоловічої статі податного населення. Хутір Капустинський входив до Прилуцької волості 1-го стану та був приписаний до парафії Миколаївської церкви села Сорочинець.